Thursday, June 25, 2009

A neW LooK, A FrESh BreATH

Haaa….mesti uols sumer tunggu2 kan entry ni..weols dah agak dah..hihhi

Seronok laa semalam, bak kata parrot, rain or shine, we still wait.. walaupun hujan turun mencurah, make up sumer cair-bair dilarut air, bumper basah sbb simen pun basah, not to mention rasa macam takde bumper dah…lama sangat duduk, smpi kebas..mmg berbaloi! Harus asset terbaik weols jadi terburuk okeh..

So basically, tahun ni menyaksikan 4 bands yg bertanding…CBN, Vivekenanda, VI, Quen Cheng sumer takde...maybe tak sempat prepare kot..mcm CBN tuh kena tukar baru dah, sbb band pompuan mcm mgs pahang, asma, n ave maria ipoh sumer dah meletop yee…takde dah band pompuan gedik2 ngan cheer leaders segala..tp although 4 je ada semalam mmg best giler..



ni sekolah pertama, SMK Jinjang Kepong..meletops ok instrument..bass drums 4 ye, alat terpenting, pastu range saxophone dia daripada alto sax sampai la euphonium sax dia ada...dorang main lagu yg weols dah lupa dah..tp ada lagu wajib setiap tahun, rasa sayang n tanah pusaka...duh..letih telinga..pastu drum major macam ammar amsyar bak kata parrot,ooppss takde insurans kan???ahaha pastu yg paling mantap dia punya color guard yg weols believed dorang bawak budak gymnast dia..bukan main lentik, harus makan hati weols..siap ngan ribbon n kipas2 gituh..marching, music all went wrong..basically it wasn’t a good start. Tp kan semangat tau..the pressure to perform under the raindrops was surmounted vigorously..band2 cina semangat kann..


ni pulak sekolah kedua…SMK Cochrane..haaa sebelah weols smlm ex drum major dia rasanya…ada ke duk jerit2..sakit telinga tau..”faridddd…fariiiiiiidddd…u can do it..takpe2 teruskan!!!” haaa..boleh imagine tak??cuba je try..dorang bawak lagu asma 1999, sejahtera Malaysia, rasa sayang, n estancia asma 2003, yg dorang buat formation amoeba tuh..yg bagusnya band ni..drum major dia hebat..dorang hanya ada 42 musicians tp music bagus, movement pon bagus..clean n sharp.weols kata kalau laa dorang ada alat more than 60, they had the chance to win..trumpet line je ada 11 orang okeh..overall they were good..

ni band ketiga…SMK St John…apatah dorang nya banner semalam..the eagle has arrived, something like that..masa dorang masuk tuh uols boleh imagine macam VI laa..bebudak dia..cheer sana sini...masa dorang masuk lama giler nak susun dorang pny colorguards, banyak nak mati..pastu baju dia CANTIK!!!! Dah takde dah cavaliers2 ni..topi pun macam VI..Cuma bulu warna hijau..baju dia kilat2 tau..mcm kita punya selempang yg biru emas tuh..effect yang sangat bagus..siap ada mcm mantel kat belakang kanan, korang kena tengok sendiri nanti..iols makan hati tau tengok bulu2 tuh..habis keluarga aku jadi korban, selamat tak buat kat stadium, tidak harus kena serang macam STF belakang stage gituh..kitorang sangat terhibur laa st john ni




ni band yg last skali..chung hwa Chinese school…band beras bernas..dorang dah tak pakai bass drums Yamaha..skang dorang pakai Pearl..lagu2 dorang best…ada amiga, ada macho, ada lagi satu lagu yg catholic main dulu..apa tah…tahun 2003 gak, yg 1st song..tp dorang selitkan dalam macho..starting dorang ala2 stf 2000, yg action tuh…dorang duduk dalam group pastu action laa gitu..band ni pun tak ramai sgt, tp music elok laa..trumpet dia blast skit so towards the end dah pancit..tp disebabkan dia main amiga n macho iols suka sangat..rindu lagu2 nostalgia gituh…
before result nak diumumkan, dorang kan nak bagi laluan kat jemaah hakim supaya mendapat ketenangan mutlak sbb nak kira markah kan..so seperti biasa..sekolah ttdi pny krs yg kawad lagu2 tuh...hindustan sumer ada..and kl drum corps whatever nama dorang...yg bekas2 percussion players pny group tuh.dorang pon perform..baru balik dari shanghai katanyaa..fest music shanghai..tp weols tak berapa terhibur sgt..



and the result goes as follows:- (drum rollllllllll)


1st - ST John
2nd – chung hwa
3rd – Cochrane
4th – jinjang



Memang dah dijangka st john menang…haaaa ni baru nak komen2 technical skit ni…mcm weols kata baju dia sgt menarik laa, menangkap mata gitu…hijau yg sgt vibrant n fresh n new..kitorang suka sgt..

Tema dorang tahun ni evolusi tanah airku..jadi range lagu dia ada lagu2 asli melayu yg diubah mengikut marching band ways..then ada juga part yg british menjajah something like that bila dia punya drum major tukar baju ala2 sultan n terus pakai tanjak putih, pastu kena tikam segala..kita boleh nampak flow performance dia.memula lagu happy, lagu pramlee..then lagu melayu..then dah rasa intense, lagu apa weols tak tau..then lagu slow yg pipe n solo mellophone, yg kitorang suka, sbb best..background low brass yang sgt bagus..range chord yg elok jugak..ada masa dengar relax, ada masa pulak mcm seram n sedih..so as to show the change of atmosphere n situation.. As compared ngan vi yg volcano n kita tak nampak tang mana volcano dia..

as for the beginning, dorang start ngan lagu bujang lapok..bukan mcm ala2 sigs tuh ye..yg super copy n paste tuh,..ni yg dah di-improvisasi-kan..mantap laa..yg kitorang suka the music was good, it wasn’t like the old st john..they have polished and they didn’t blast..trumpet elok juga, cuma certain parts yg tak berapa elok. When it comes to part where the trumpet has to do a bit of staccato or tonguing and soft, kantoi skit..perhaps the movement was quite hard that they had difficulty to control music projection n blowing technique with regards to softening the sound..tapi overall, memang bunyi dia dah improve..compared to last many years..we both said to ourselves, never we liked st john, but this time yes! For national n klwmbc, if they join..the focus is to polish their music..that is all..they have got the tune, but they ought to make it more melodious, smooth n clean..Oh yes dorang ada 5 bass drums ye..jadi indon dah..


In terms of movement, agak clean, but could be sharpened..seluar dorang putih n kasut putih..jadi nampak sangat kemas..formation weols tak nampak sgt sbb weols duduk kat bawah..so tak berapa sure laa..but it was good..boleh train jugak tang movement ni..difficulty of formation rasanya tak berapa..sbb tak nampak shape2 or formation tukar2 sesama sendiri yang sgt byk..so no hard work needed here..

Dan yg paling SPECTACULAR ialah dorang punya color guards…the whole performance was so full n packed with the color guards but they didn’t look messy…all were well prepared and arranged. Dorang guna byk color guards yang size besar, so nampak sangat meriah laa performance dia. Ada jugak time dorang main lagu tanggal 31 arwah sudirman tuh…dorang letak bendera Malaysia sebesar alam laa..n lagu tuh untuk kemuncak nya..aaaaahhhhh…indescribable laaa color guard dia..ada tang tuh plak mcm rainbow dorang buat..dari red to purple color guards..weolss sgt mesmerized..it was really worth it..gigih tau basah2 kan seluar, siap ngan payung segala..n dengar2 dia punya instructor orang indon gitu..ada purnama2 nama belakang dia..so serious, kan tahun ni kat johor kan nationals, so korang kena tengok..ni pon dah panjang entry ni..aduh…

Yg diumumkan semalam, nationals bukan july, tp October..so bulan mcm mana ni….Tunggguuuuu……


"now we know why VI didn't compete this year...."



10 comments:

ae said...

wahh bace entry ni mcm iols dh kat sane... gud writing! thanks uols!

dutuwala said...

it's really long yet compact with necessary information...
btul kate AE...rase mcm kat sane tgk comp skali...
huhu

Beaks of Hen and Parrot said...

awww...iols terharu....tears well in my eyes...

Beaks of Hen and Parrot said...

awww...iols terharu....tears well in my eyes...

aMaeBa said...

hey! jangan carut VI k?
hahhaaa...

tp st john sgt dh improve thn nie...
well earned.

Beaks of Hen and Parrot said...

ahaha...tak carut..isnt it obvious???

Lord Fiqo said...

whoa,

good to know u have a great interest in music band.

aMaeBa said...

band vi tak masuk pasal minggu dpn derang g italy la.. kene concentrate or some bullshit like that la... hhahaa...

tak tau la... itu alasan derang tyme i tanya.

Beaks of Hen and Parrot said...

ameeba-ahaha...whatever they said laa..but they ought to have come to that competition that nite..it was just so superb..

fiqo- like u dont know me..eheh

crescent said...

wakaka...ayat akhir tue best...mesti takut kalah...wakaka...october???huhu...july lah...hahaha...paipo...nonononnono...hak...